Kaçak Telefon Almak Suç Mu?

Kaçak cep telefonları gümrük işlemleri gerçekleştirilmeden ülkeye sokulması suç olan ürünlerdir. Bu sebeple, bir kişinin ticari amaçla kaçak cep telefonu bulundurması suç unsurudur. Bir kişinin ticari amaçla elinde bulundurduğu kaçak cep telefonunu kullanması suç oluşturmaz. Yani, kullanmak amacı ile kaçak telefon almak suç teşkil etmez. Ancak, kaçak cep telefonlarının kişisel kullanım amacıyla değil de satma amacıyla elde bulundurulması cezaya tabidir.

Bu noktada bazı sorular akla gelebilir. Bir kişi, kaç tane kaçak cep telefonu ile yakalanırsa ceza alır? Bu sorulardan biridir. Yargıtay kararlarına bakıldığında net bir sayı vermek mümkün değildir. Burada önemli olan sadece cep telefonunun miktarı olmadığıdır. Bunun yanında Yargıtay’ın hangi durumlarda kaçak cep telefonlarının bulundurulmasını değerlendirmesi de incelenmelidir. Kişisel ihtiyaç kapsamında değil de ticari amaçla olduğu düşünüldüğünde bunun cezaya tabi olduğu görülebilir. Ceza hukuku kapsamına güren kaçak telefon alım satımında ceza hukuku avukatı ile görüşmenizde yarar vardır.

Kaçak Telefon Nedir?

Ülkemizde resmi olarak satışa sunulan telefonlar; gümrük kaydı yapılmış olan, vergileri eklenen ve devlet tarafından tanınmış ürünlerdir. Güvenilir ve garantili olan bu ürünlerin ücretleri dolar ve Euro kurlarındaki değişimlerden ve uygulanan vergilerin artmasından etkilenir. Bu durumdan yararlanmak ve daha ucuza satış yapmak isteyen kötü niyetli kişiler, kaçak telefon ticareti ile devlet tarafından tanınmamış ürünleri alır ve satar. Kaçak telefon, devlet tarafından tanınmayan dolayısı ile üzerine gümrük kaydı yapılmamış ve vergi eklenmemiş ürünlerdir.

Kaçak Telefon Alınır Mı?

Kaçak telefonlar herhangi bir şekilde gümrük kaydı yapılmamış olan ve vergi uygulanmadan ülkemize kaçak bir şekilde giril yapan telefonlardır. Bu sebeple ülkemizde resmi olarak satılan telefonlara göre fiyatları çok daha uygundur.

Bilinenin aksine kaçak telefonlar ülkemizde resmi olarak satılan cihazlardan farksızdır. Telefonlar arasında herhangi bir donanım veya yazılım farklılığı bulunmaz. Ancak, kaçak telefonlar kullanıcılara herhangi bir garanti ve güven vermeyen ürünlerdir. Bunun aksine ülkemizde resmi olarak satılan telefonlar kullanıcılara en az iki yıl garanti sunar.

Kayıtsız cihazlar olarak da bilinen bu telefonlar, 4 ay boyunca ülkemizde aktif bir şekilde kullanılabilme imkanına sahiptir. Ancak, bu süre dolduğunda şebeke sinyalleri tamamen kesilir. Aynı zamanda arama işlevi de devre dışı bırakılır.

Bu noktada kullanıcının kayıt işlemi yapması gerekir. Bu kayıt işlemi Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan IMEI kayıt ücretinin ödenmesi ile gerçekleştirilir. Kayıtsız telefon pasaporta kaydedilir. Ancak, bazı kullanıcılar IMEI attırma olarak bilinen yasa dışı işlem vasıtası ile cihazlarını kullanmaya devam ediyor. Mu işlem tamamen yasa dışıdır. Kesinlikle tavsiye edilen bir işlem değildir.

Kaçak telefon dendiği zaman kişinin bir yurt dışı ziyaretinde güvenilir yerlerden sıfır olarak satın aldığı, ülkeye getirmesinin ardından pasaport kaydını yaptığı ya da 4 aylık süre sonunda tablet olarak kullandığı nereden geldiği bilinen cihazlar akla gelmemelidir. Bu telefonların satın alımı ile herhangi bir yasa dışı unsura yer verilmez. IMEI kayıt ücreti de ancak, bu telefonlar için uygulanır.

Kaçak Telefon Satın Almanın Riskleri Nelerdir?

Bazı kişiler yurt dışından toplu olarak telefon getirir. Bu telefonların daha önce kullanılmış ve nereden satın alındığı bilinmeyen cihazlar olması, kaçak telefon olarak ifade edilmesine sebep olur. Bu telefonların daha önce hangi amaçlar için kullanıldığına dair bir bilgi bulunmaz. Yani bilmeden terörizm gibi ağır suçlara karışmış bir cihazı satın almış da olabilirsiniz. Bu sebeple güvenilir yerlerden satın alınan telefonların haricinde ikinci el kaydı bulunmayan cihazlar kesinlikle satın alınmamalıdır.

Kaçak Telefon Satmanın Cezası Ne Kadardır?

Kaçakçılık Kanununa göre; cep telefonlarının gümrük işlemlerine tabi tutulmadan gümrük kapılarından ülkemize girmesi halinde fail, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası alır. Aynı zamanda, cep telefonunun gümrük kapıları dışında ülkeye sokulması halinde verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artma ihtimaline de sahiptir. Ceza hukuku konusu olan kaçak telefon ticaretinde bir ceza hukuku avukatı ile çalışmakta yarar vardır.

Kaçak Telefon Suçun Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Görevli Mahkeme

Kaçakçılık suçları, şikayete tabi suçlardan değildir. Dolayısı ile kaçak telefon alın suçu da şikayete tabi değildir. Kaçak telefon, herhangi bir şekilde suçun işlendiği savcılık tarafından öğrenildiğinde soruşturma kendiliğinden başlatılır. Uygulamada bu şekilde soruşturmayla açılan davalara “kamu davası ” adı verilir. Suçun soruşturulmasında herhangi bir şikayet süresi bulunmaz. Ancak, temel suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıl olarak belirlenmiştir. Suçun işlenmesinden itibaren 8 yıl tamamlanmadan işlenen suçun savcılığa bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde, dava zamanaşımı süresi dolmuş olur. Bu suç ile ilgili soruşturma yapılmaz. Kaçakçılık suçu sebebi ile yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından değerlendirilir. Bu aşamada ceza hukuku avukatı ile çalışmak işlerinizi kolaylaştırır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kaçak telefon almak suç mudur?

Kaçak telefon almak iki şekilde değerlendirilir. Kaçak telefon ticari amaçla alınıyorsa, cezaya tabidir. Ancak, kişi kendi kullanımı için kaçak telefon alıyorsa, cezaya tabi değildir.

Kaçak telefon ticareti yapan kişiler ne kadar ceza alır?

Kaçak cep telefonlarının gümrük işlemlerine tabi tutulmadan gümrük kapısından girmesinden sonra fail, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Kaçak telefon suçunda avukat şart mı?

Kaçak telefon suçunda avukat şart değildir. Ancak, başvuru dilekçesinin doğru bir şekilde hazırlanması ve dava sürecinin daha sağlıklı şekilde takip edilmesi için bir ceza hukuku avukatı ile görüşmekte yarar vardır.

Başa dön tuşu
İletişim