İnternet Dolandırıcılığı Suçu ve Cezası
İnternet dolandırıcılığı suçu, teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ve internetin yaygınlaşması ile birlikte her geçen gün artan bir suç çeşididir. İnternet üzerinden yapılan alışverişler sebebi ile dolandırıcılık suçlarının da artması kaçınılmaz hale gelmiştir. Günümüzde internet bankacılığı ve online alışveriş sitelerinde kullanılan kredi kartları, kişisel bilgiler, elektronik ortamda risk oluşturur. Bu kayıtlar, hacker diye tanımlanan kötü niyetli kişilerin saldırılarına maruz kalabilir.
Bu durum da banka ve kimlik bilgilerinin ele geçirilmesi ile sonuçlanır. Bu kişisel bilgiler, internet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık eyleminin temelini oluşturur. Özellikle son zamanlarda “phishing” adı verilen bir dolandırıcılık yöntemi yaygın hale geldi. Bu yöntem, internet bankacılığı kullanıcılarının açıklarını kullanır.
Fatura ödemeleri ve online alışverişlerden yararlanmak isteyen kullanıcıların kart bilgilerini ele geçirmeye çalışan hackerlar, kart limitlerini anında doldurarak kişileri maddi ve manevi olarak mağdur eder. Bu dolandırıcılık eylemlerinin artması ile hukuki düzenlemeler de çeşitli önlemler alınmıştır. Türk Ceza Kanunu’na göre dolandırıcılık suçu, bilişim sistemlerinin banka ya da kredi kurumlarının araç olarak kullanılması sonucu nitelikli dolandırıcılık olarak kabul edilir.
Bunun yanı sıra bilişim sistemleri, banka ya da kredi kurumlarını araç olarak kullanılması ile ağırlaştırıcı bir sebep olduğuna da hükmedilmiştir. İnternet dolandırıcılığı suçu, mağdur olduğunuzda haklarınızın neler olduğu ve dava, dilekçe sürecinde bir uzmana danışmanızda yarar vardır. Bu davalarda yetkili bir ceza hukuku avukatı ile görüşebilirsiniz.
İnternet Dolandırıcılığı Yöntemleri Nelerdir?
İnternet dolandırıcılığında birçok yöntem kullanılır. Bu yöntemler; kişisel bilgilerin elde edilmesi ve banka hesapları ya da kredi kartları kullanılarak, haksız kazanç elde edilmesi üzerine kurgulanmış yöntemlerdir. E-ticaret sitelerinin siparişi ve ödemesini aldıkları ürünü alıcısına göndermemesi ya da daha siparişle alakası olmayan bir ürün göndermesi de internet dolandırıcılığında kullanılan yöntemlerdir.
Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir.
- Sosyal Mühendislik Dolandırıcılık Yöntemi
- Phishing (Oltalama Saldırıları) Yöntemi
- Satılan Ürünün Gönderilmemesi
- Sahte Hesaplarla (Instagram,Facebook,Twitter vb.) Dolandırma Yöntemi
- Kumar Ve Sanal Bahis Dolandırıcılığı
- Sanal Arkadaşlık Siteleri Üzerinden Yapılan Dolandırıcılık
- Hesabı Ele Geçirme (ATO) Dolandırıcılığı
- Birinci Taraf Bölge Kullanımı
- Kart Testi Doladırıcılığı
- Üçüncü Taraf Dolandırıcılığı
İnternet Dolandırıcılığı Suçu Nasıl İşlenir?
Genellikle gerçek olmayan yatırım teklifleri ile internet üzerinden satış yolu ya da romantik ilişkiler aracılığı ile İnternet dolandırıcılığı suçları işlenir. Dolandırıcılar, mağdurları küçük miktarlarda bir yatırımda bulunmaları ile büyük miktarlarda para kazanabileceklerine inandırır. İnternet üzerinden yatırım teklifleri sunar ve bu suç gerçekleşir.
Romantik ilişkiler üzerinden işlenen internet dolandırıcılığı suçunda, dolandırıcılar sohbet kanallarında, arkadaşlık sitelerinde ya da sosyal ağlarda arkadaşlık ilişkisi kumaya çalışır. Romantik bir ilişki kurmak isteyen kişiler ile iletişime geçerler ve onların sevgisini ve güvenini kazanmanın ardından duygularını kullanmak sureti ile o kişileri dolandırırlar.
Satış yolu ile gerçekleştirilen dolandırıcılık, birçok kişinin maruz kaldığı dolandırıcılık şeklidir. Bu tür dolandırıcılık fiilinde, mağdur genellikle internet üzerinde düşük fiyata satılan ya da zor bulunan bir ürün ile karşılaşır. Ancak, mağdur dolandırıcılık ile karşı karşıya olduğunu anlamaz. Ürünü satın almak için ödemesini yapar ancak, mal hiç teslim edilmez ya da ilanda belirtilenden daha düşük değere sahip bir ürün ile karşılaşır.
İnternet Dolandırıcılığı Suçu Cezası
İnternet dolandırıcılığı suçu, Türk Ceza Kanunu’nda nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamında yer alır. Ayrıca nitelikli suçlar kapsamında bulunun internet dolandırıcılığının yaptırımları oldukça ağırdır. Bu suçla ilgili yetkili makamlarca araştırma yapılır. Suçun niteliği ve boyutuna göre cezai yaptırımlara karar verilir. İnternet dolandırıcılığı yapan kişilerin yakalanması ile birlikte oldukça zorlu bir süreç başlar.
Bu kişiler, kullandıkları özel yazılımlar ile IP adreslerini gizler. Aynı zamanda diğer iz bırakabilecekleri her türlü bilgileri de gizlerler. Yakalanmalarını bu yöntemlerle engellemeye çalışan dolandırıcılar, Türk Ceza Kanunu’na göre bu suçu işlediklerinde ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalır. İnternet dolandırıcılığı suçu ile verilen cezalar, 4 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezasıdır. Buna ek olarak; dolandırılan değerin en az 2 katı kadar adli para cezası da hükmedilir. İnternet kullanıcılarının korunması için bu tür ağır bir suçtan kişisel bilgilerini ve banka bilgilerini korumaları gerekir. Kullanıcılar sanal ortamlarda kendi kart bilgilerini kaydetmemeleri gerekir.
İnternet Dolandırıcılığı Suçunun Şikayeti
İnternet dolandırıcılığı suçunun ihbarı polis, Jandarma ya da cumhuriyet savcılıklarına başvuru ile gerçekleştirilebilir. Şikayet ifade verme ya da dilekçe ile yapılabilir. İnternet dolandırıcılığı dolandırıcılık suçunun nitelikli halidir. Bu durumda suç tipinin nitelikli haliyle işlenmiş olması söz konusudur. Cumhuriyet savcılığı tarafından re’sen takip edilebileceği gibi şikayet dilekçesiyle de dava takip edilebilir. İnternet dolandırıcılığında 15 yıllık zamanaşımı süresi söz konusudur.
İnternet Dolandırıcılığında Zamanaşımı ve Yetkili Mahkeme
Dolandırıcılık suçunun basit hali ile zamanaşımı süresi suçun ve failin belirlendiği tarihten itibaren 8 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak, internet dolandırıcılığı dolandırıcılık suçunun nitelikli halidir. Dolayısı ile zamanaşımı süresi 15 yıla çıkar. Dolandırıcılık suçunun basit halinin işlenmesi halinde, uzlaştırma prosedürünün uygulanması gündeme gelir.
Ancak, nitelikli hali olan internet dolandırıcılığında uzlaştırma prosedürüne başvurulmaz. Nitelikli dolandırıcılık suçu içi görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir. İnternette dolandırıcılık suçunda yetkili mahkeme, suçun işlendiği yer mahkemesi olarak belirlenmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
İnternet dolandırıcılığı suçunun cezası nedir?
İnternet dolandırıcılığı suçundan verilen ceza, 4 ila 10 yıl arasında değişir. Hapis cezanın yanında dolandırılan değerin en az 2 katı kadar adli para cezası da hükmedilir.
İnternet dolandırıcılığı suçu davalarında avukat şart mı?
İnternet dolandırıcılığı davalarında süreç zorlayıcı olabilir. Haklarınızı tam olarak öğrenmek ve süreci eksiksiz olarak takip etmek için bir ceza hukuku avukatı ile çalışmanızda yarar vardır.