Aldığım Araç Kusurlu Çıktı Ne Yapmalıyım?

Aşınmış mal durumuna dair kullanım hakları, kullanım haklarının korunması alan yasal düzenlemeler kapsamındadır. Bir malın kusurlu çıkması ancak çalışır durumda olması, belirli haklara sahiptir. Bu haklar ülkede yer alan korumalı ürünlere göre değişiklik gösterir. Ancak, genellikle aldığınız aracın kusurlu çıkması halinde haklarınız şu şekildedir.

Tamir hakkı; kusurlu mal sahibi olan kişi, malın ücretsiz onarımını talep edebilir. Satıcı ya da üretici, malı ayıpsız hale getirmekle yükümlüdür. Tamir işlemi makul bir süre içerisinde yapılmalıdır.

Değişim hakkı; aracın tamiri mümkün değilse ya da makul bir süre içerisinde talep edilmezse, malın aynısı ya da alternatif bir malın değiştirilmesini talep etme hakkına sahiptir.

İade hakkı; aracın tamiri ya da değiştirilmesi mümkün değilse ya da makul bir süre içinde kabul edilemezse, malı geri iade etme satış sözleşmesini feshedebilirsiniz. Bu durumda, ödediğiniz bedeli de geri alabilirsiniz.

İndirim hakkı; aracın tamir edilmesi, değiştirilmesi durumlarında araç sahibi, malın değerini göz önünde bulundurarak indirim talebinde bulunabilir.

Zarar tazminatı; kusurlu mal sebebi ile kişi zarar ve ziyan yaşarsa, bu zararın tazmini talep edilebilir.

Satış sözleşmesinin feshedilmesi; aracın kusurları yüksek ise ve satıcı tarafından giderilemezse, satış sözleşmesi feshedebilir.

Tüketici hakları ve günlük mal durumları hakkında daha detaylı bilgi almak ve sorunu gidermek için hukuk yoluna başvurabilirsiniz. Tüketici hukuku avukatı bu süreçte size yardımcı olacaktır.

Aldığım Araç Kusurlu Çıktı Nereye Başvurmalıyım? 

Aldığımız araç kusurlu çıkarsa aşağıdaki adımları takip ederek sorununuza çözüm bulabilirsiniz.

Satıcıyla iletişim kurun; aracınız kusurlu çıkarda ilk olarak ürün satıcılarıyla iletişime geçin. Durumu ayrıntılı bir şekilde ve hangi hatalara sahip olduğunu açıklayın. Satıcı, size yardımcı olmalı ve sorunuzu çözmeye çalışmalıdır.

Garantisini kontrol edin; aracınız garanti kapsamındaysa, garanti belgesini ve görüntüleri inceleyin. Garanti hükümlerine göre hareket edince ürün hatalarını giderme ya da değiştirme talebinde bulunun.

Tüketici koruma haklarından yararlanın; satıcı ile anlaşmaya varamazsanız ya da haklarınızın çiğnendiğini görüyorsanız, korumaya başvurabilirsiniz. Bu kuruluşlar, tüketicilerin haklarını korumak üzere hizmet verir.

Online Platformlarda şikayette bulunun; aracınızın kusurlu çıkması halinde bir şikayetiniz varsa, çevrimiçi platformlarda da geri bildirim yapabilirsiniz.

Hukuki danışmanlık alın; sorun çözülmezse ya da kullanım hakları ihlal edilmemişse, bir hukuki danışmanlık alabilirsiniz. Tüketici hukuku avukatı, bu durumda yol gösterici olur.

Mahkemeye başvurun; diğer çözüm yolları işe yaramazsa, hukuki yollara başvurarak sorununuzu mahkemede çözebilirsiniz.

Bu adımlar, haklarınızı koruma ve kusurlu ürünler için çözüm bulma yollarını içerir. Ancak, yerel kurallara ve koruma kurallarına göre hareket edilmelidir.

Noter Satışı Yapılan Kusurlu Aracın İadesi

Noter satışı yapılan bir aracın kusurlu çıkması durumunda, izlenecek adımlar şu şekildedir.

Satış sözleşmesini inceleyin; Noterden bir satış sözleşmesi varsa, sözleşmeyi ayrıntılı bir şekilde gözden geçirmelisiniz. Satış sözleşmesinde iade ile ilgili herhangi bir madde bulunuyorsa, bu maddeye göre hareket edebilirsiniz.

Tüketici koruma yasalarına göre hareket edin; noter satışı yapılan araçta yer alan haklarınızı ve dosyalarınızı öğrenmeniz gerekir. Tüketicinin korunması, noter satışlarını da kapsar.

İade süresini dikkate alın; tüketici koruma hakları genellikle belirli bir iade süresine sahiptir. Bu süre içinde iade talebinde bulunmamanız gerekir. Bu süreyi aşmamalısınız.

İade sebebinizi belirtin; aracı iade etmek istemenizin nedeni önemlidir. Araçta ciddi bir kusur ya da yanıltıcı bilgi varsa, olası koruma özellikleri genellikle iade hakkı sunar.

Satıcıyla iletişime geçin; aracı satıcı ile iletişime geçerek iade talebinde bulunabilirsiniz. Noter satışı halinde hile haklarınızı kullanma hakkınız bulunur.

Satıcıyla anlaşmazlık çıkması; satıcı iade talebinizi kabul etmezse ya da anlaşmazlık yaşarsanız, masraf ödemeleri hakkında mahkemeye başvuru yapabilirsiniz.

Hukuki Danışmanlık: Noter satışı yapılan aracın değişimi kolay değildir. Anlaşmazlıklarla karşılaşırsanız, bir hukuk yoluna başvurmanız önerilir. Tüketici hukuku avukatı bu konuda sizi yönlendirici olur.

Her ülkede noter satışı ve iadeler farklı olabilir. Bu nedenle yerel kurallara ve hijyenik korumaya göre hareket etmek ve bir hukuksal yapıya sahip olmak önemlidir.

Kusurlu Araç Satışında Hukuki Süreç

Kusurlu araç satışında hukuki süreci etkileyen bazı ayrımları vardır.

Araç kilometresinin düşük gösterilmesi; aracın mevcut kilometresinin düşürülerek satılması en sık karşılaşılan durumlardandır. Satıcının; aracın kilometresini düşürerek satması ayıptan doğan sorumluluk kapsamında değerlendirilir. Bu durum nitelikli dolandırıcılık suçudur ve suçu işleyen kişiler 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alabileceği gibi beş gün güne kadar adli para cezasına hükmedilmek üzere yargılanır.

Noterdeki sözleşmenin kusurlu araca etkisi; kinci el araç satışı noterde yapılır. Noterde yapılan sözleşmede alıcının ‘aracı kontrol ettim, bu haliyle kabul ediyorum’ şeklinde irade beyanı bulunur. Bu beyan ikinci el araç satışında satıcının sorumluluğunu etkilemez.

Araç ekspertiz raporunun kusura etkisi; ikinci el araç satışında expertiz raporu alınmalıdır. Expertiz raporunda tespit edilen hasarlardan satıcı ve alıcının haberdar olduğu kabul edilir. Ancak, ikinci el araç satışında satıcının sorumluluğu expertiz raporunda yer almayan eksik bilgiler kapsamında devam eder.

Araçtaki hasar kaydının kusura etkisi; araçtaki hasar kaydı alıcının mevcut hasarlar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Dolayısı ile bu hasarlar sebebi ile ayıp hükümlerine başvurulamaz. Ancak, bir kaza olmuş ve tramer kaydı oluşmamışsa ve bundan alıcıya haber verilmemişse, satıcının ayıptan doğan sorumluluğu devam eder.

Kusurun Tespiti Sonrası İhtar Çekilmesi

Alıcı satın aldığı araçtaki kusuru fark etmesinden sonra zaman kaybetmeden noter aracılığı ile satıcıya ihtarname çekebilir. İhtarname ile satıcıya bildirim yapılır ve dava sürecine geçilir.

Kusurlu Araç Satışında Görevli Mahkeme

Kişi aracı ticari bir amaçla satın almışsa, görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi’dir. Davacı aracı bireysel kullanım için aldıysa görevli mahkeme, ikinci el aracın satıcısının galerici olması halinde Tüketici Mahkemesidir. Sadece kendi aracını satan bir şahıs olması durumunda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Satın alınan araç geri iade edilir mi?

Araç satıldıktan sonra gizli kusur çıkması halinde şartları varsa geri iade edilebilir.

Aldığım araç kusurlu çıktı ne yapabilirim?

Aldığınız aracın kusurlu çıkması durumunda noterden ihtar çekip sonrasında dava açmanız gerekir.

Kusurlu araç davası için avukat şart mı?

Kusurlu araç iadesi davası için tüketici hukuku avukatı ile görüşmeniz, süreci eksiksiz olarak takip etmeniz açısından önemlidir.

Başa dön tuşu
İletişim