İcra Dosyası Nasıl Kapanır?
Alacaklı ile borçlu kişi arasında borcun tahsiline yönelik uyuşmazlıklarda icra işlemleri başlatılır. Alacaklı borçludan borcunu alamadığı hallerde İcra Müdürlüğüne başvurmak sureti ile icra takibi başlatabilir. Bu işlemler sayesinde de alacağın tahsili mümkün olur. İcra takibi ilamlı veya ilamsız icra şeklinde yapılabilir.
Borçlunun borcunu ödemesi için uyarı niteliğine haiz olan icra dosyası borçlu borcunu ödediği takdirde kapanabilir. İcra dairesine başvuran borçlu borcunu öderse icra dosyasını kapatabilir. İcra dosyası açıldıktan sonra zamanaşımı süresi içinde işlem yapılmadığında da dosya kapanır. Borçlu ve alacaklı aralarında anlaşırsa da icra dosyasının kapanması mümkündür.
İcra Takibi
Yasal bir süreç olan icra takibi borçlunun borcunu ödemesi için başvurulan hukuki yoldur. Alacaklı borçludan borcunu tahsil etmek isteyip bunu gerçekleştiremediği durumlarda icra takibi talep edebilir. Alacaklı borçluya icra dairesi ya da icra müdürlüğü aracılığı ile bir ödeme emri gönderir. Borçlunun kendisine tanınan yasal süre içinde ödeme emri kapsamında borcunu ödemesi beklenir. Borçlu borcunu ödeme konusunda ödeme emrine uymadığı takdirde icra takibi sürer.
İlamsız İcra Takibi Nedir?
İlamsız icra takibi direkt olarak icra dairesine başvurmak sureti ile başlatılabilir. Bu tür bir işlem yapmak isteyen alacaklının mahkemeye dava açmasına gerek olmaz. İcra davası alacaklı ve borçlu arasındaki borç alacak uyuşmazlıkları söz konusu olduğunda açılan dava türlerinden biridir.
İlamlı icra takibi ile ilamsız icra takibi yapılacağı zaman süreç farklı biçimde ilerler. İcra davası açan alacaklı hukuki açıdan haklı bulunduğu takdirde alacaklıdan alacağını tahsil edebilir. İcra ve İflas Hukuku kapsamında hangi yol izlenecek ise borçlu ve alacaklı arasındaki hukuki süreç bir icra avukatından yardım alınarak sorunsuz bir biçimde çözümlenebilir.
İlamlı İcra Takibi Nedir?
Alacaklı kimse borçludan borcunu tahsil edemediği hallerde dava açmak sureti ile işlemleri başlatabilir. Mahkemeye dava açılacağı zaman bu işlemlerin ilamı yapılır. Borçluya gönderilen icra takibi kapsamında kendisine yasal bir süre tanınır. Borçlu bu süre içerisinde iken borcunu ödediğinde sorun çözülür. Buna ek olarak borçlu kişi icra takibine itiraz edecek ise yasal süresi içerisinde iken itirazını gerçekleştirmelidir.
İcra Dosyasının Kapanması
İcra dosyasının kapanması işlemleri için borçlunun borcunu ödemesi ve icra dairesine başvuru yapması gerekir. İcra dairesi borçlunun borcunu ödediğine dair tespiti yaptıktan sonra dosya kapatılabilir. Bir avukattan yardım alındığında ve borçlu borcunu avukat aracılığı ile ödediğinde de avukat icra dosyasının kapanması talebi ile icra dairesine başvurarak işlemleri yapabilir.
Buna ilaveten UYAP vatandaş portalı üzerinden de ödemenin online yapılmasının ardından icra dosyası kapatılabilir. İcra dosyasının kapanabilmesi için borcun tamamının ödenmiş olması zorunludur. Borcun bir kısmının ödenmesi halinde icra dosyası kapatılmaz.
Borçlu kişi borcunu ödediği takdirde ve alacaklı taraf da bunu onaylarsa dosyanın kapatılması için icra dairesine talepte bulunulabilir. İcra dosyasının kapatılmasının ardından borçlu kişi icra dairesinden borcu olmadığına dair gerekli belgeleri alarak bankalarda ya da finans kuruluşlarında kendisinden talep edildiğinde bu belgeyi sunabilir.
Borcu Ödenen İcra Dosyası Ne Zaman Kapanır?
Borcu ödenen icra dosyasının kapanması için borcun tamamı ödenmiş olmak zorundadır. Borç tamamı ile ödendiğinde birtakım süreçlerin takip edilmesi gerekir. Borç ödendiğinde alacaklı icra dairesine bir talep göndermelidir. Bu talepte borcun tamamen ödendiği ve icra dosyasının kapatılması istemi yer alır.
Alacaklı tarafından gerçekleştirilen bu doğrulama işleminin ardından da icra dairesi gerekli işlemleri başlatır. İcra dairesinin yapacağı işlemler birkaç gün içinde tamamlanır. Dairedeki iş yoğunluğuna bağlı olarak bu sürede değişiklik olabilmektedir.
Borcun Tamamı Ödenmediğinde İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?
Borçlu bazı durumlarda borcun tamamını ödeyemez. Borcun bir kısmını ödedikten sonra alacaklı ile arasında bir anlaşma sağlayabilir. Bu anlaşma yapıldığında ise ibraname hazırlanarak belgelenir. İbraname adı verilen resmi belgede borçlunun borcunu kısmen ödediği hususu yer alır. İbraname hazırlandıktan sonra icra dairesine sunularak borçlu ve alacaklının anlaşmasına bağlı olarak icra dosyası kapatılabilir.
İcra Dosyası Kapandıktan Sonra Yeniden Açılır mı?
Borçlu icra dairesine kanuni süresi içinde başvurduğunda ve borcunu da ödediği takdirde icra dosyası kapanır. İcraya konu borç, zamanaşımı süresi nedeni ile kapandığında yeniden dosyanın açılması mümkündür.
Her alacak için geçerli olan 10 yıllık zamanaşımı süresi içinde icra dosyası yeniden açılabilmektedir. Alacaklının borcundan tamamı ile vaz geçmesi durumunda ve icra dairesine bu bildirim yapıldığı takdirde de icra dosyası kapatılmaktadır.
İcra Dosyası Online Kapatılabilir mi?
Borçlu ve alacaklı arasındaki borç-alacak ilişkisi borcun tamamen ödenmesi durumunda sonlanır. İcra dosyası kapatılmak istendiğinde ise icra dairesine başvurulması gerekmektedir. Buna ilaveten online olarak icra dosyası kapatma işlemleri de süreci hızlandırır. İcra dosyasının kapanması çeşitli biçimlerde gerçekleşebilir.
Borçlu borcunun tamamını ödediğinde, zamanaşımı söz konusu ise dava açılarak takibin iptali sağlandığında ya da alacaklının alacağından feragat etmesi halinde icra dosyası kapatılabilir. E-devlet icra silme veya e-devlet icra dosyası kapatma işlemleri online olarak yapılabilir. Bu işlemler yapılacağı zaman hukuki destek alınması sorunsuz bir biçimde sürecin tamamlanmasını sağlar.
Ödenen İcra Dosyasının E-Devletten Düşmesi Ne Zaman Olur?
Ödemesi yapılan icra dosyasının e-devletten düşmesi için belirli bir süre gereklidir. İcra dairelerindeki iş yoğunluğuna bağlı olarak, ödeme kanallarının işlem hızı ve sistemin güncellenmesi doğrultusunda icra dosyasının sistemden düşme süresi değişiklik gösterebilmektedir. İcra dosyasının ödeme yapılmasına rağmen sistemde görünmesi halinde icra dairesine başvuru yapılarak işlemler takip edilebilir.
Ödeme yapıldıktan sonra genellikle birkaç gün içerisinde icra dosyasının e-devlet üzerinden düştüğünün görünmesi mümkündür. Borçlu borcunu ödediğine dair gerekli belgelerle başvuru yaptığında ve alacaklı da borcun tahsil edildiği yönünde onay verdiği takdirde icra dairesinden icra dosyasının kapandığı yönünde belge alınabilir.
İcra Dosyasının Kendiliğinden Kapanması Mümkün müdür?
Borçlu alacaklı kişiye borcunu ödediği takdirde icra dosyası kapatılabilir. İcra dosyasının kendiliğinden kapanması ise bazı durumlar söz konusu olduğunda mümkündür. İcra takibi başlatıldıktan sonra belirli bir süre geçmekle işlem başlatılmamış ise icra dosyası kendiliğinden kapanabilir. İcra dairesinde açılan dosyalar bir yıl içinde işleme konmadığında kapanır.
Zamanaşımı süresi olan 10 yıllık sürede dosya ile ilgili yeni bir işlem başlatılır ise icra dosyası yeniden açılmaktadır. İcra dosyası kendiliğinden kapanmış olsa dahi bu durum borçlunun borcunu ödediği anlamına gelmemektedir. İcra dosyasının tamamen kapanması için borcun tamamının ödenmiş olması ve icra dairesine başvurularak dosya kapatma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
- İcra Davası Nedir, Neden Açılır?
Borç-alacak ilişkisini ilgilendiren icra dosyası borçlunun borcunu ödemediği hallerde açılır. Alacaklı borcun tahsil edilmesi için icra dairesi kanalı ile borçluya bunu iletir. İcra takibi ilamlı veya ilamsız icra takibi şeklinde iki biçimde başlatılabilir. İlamlı icra takibi icra davası açılarak izlenen hukuki yoldur.
- İcra Dosyası Hangi Durumlarda Kapanır?
Açılmış olan icra dosyası borçlunun borcunun tamamını ödediği durumlarda , borcun kısmen ödendiği hallerde ise alacaklı ve borçlu arasında anlaşma sağlandığı takdirde kapanabilir. Buna ilaveten zamanaşımı süresi içinde işlem yapılmadığında da dosya kapanır.
- Kapanan İcra Dosyası Yeniden Açılır mı?
İcra dosyası zamanaşımı süresi sebebi ile kapandığı takdirde yeniden açılabilmektedir. Bir yıl işlem görmeyen icra dosyası kapanır. 10 yıllık zamanaşımı süresi içinde dosya istendiği takdirde yeniden açılabilmektedir.
- Kapalı İcra Dosyası Sebebi ile Kredi Notu Etkilenir mi?
Bir borç için icra işlemleri başlatılmış ise icraya verilmiş olan borçlar sebebi ile kişinin kredi notu olumsuz yönde etkilenir.
- İcra Dosyası Ne Kadar Açık Kalır?
İcra dosyası açıldıktan sonra borcun tamamı ödenirse kapatılabilir. Zamanaşımı dolduğunda da icra dosyası kapanır. 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Dosya açıldıktan sonra bir yıl işlem görmez ise kapanır fakat 10 yıllık zamanaşımı süresi içindeyken yeniden açılabilmektedir.