Dosya Durumunun Karara Çıkması Nedir?
Dosya durumunun karara çıkması, yürütülen bir dava ile ilgili son kararın verildiğini ifade eden karardır. Yargılama safhası bittiği zaman mahkeme davaya ilişkin karar verir. Bu durumda yargılama aşamasının sonunda verilen karar, hukuksal açıdan dosya durumunun karara çıkması olarak görülür.
Güncel gelişmelere göre -Devlet sistemi ve Vatandaş Uyap sistemleri üzerinden dosya bilgisi alınabilir. Böylece tarafı oldukları dava dosyalarına erişim sağlayabilir. Halihazırda görülen davanın hangi aşamada olduğunu gösteren ifadelerden biri de dosya durumunun karara çıkmış ibaresidir. Buna göre artık yargılama yapılmayacak ve mahkeme kararını vermiştir.
Karar duruşması ardından hukuk sistemlerinde karar hemen görülmeyebilir. Mahkeme katibi ve kalemin kararı hazırlaması ve kararın sisteme yüklenmesi birkaç haftayı bulabilir. Bu aşamadan sonra kararın taraflara tebliğ edilmesi beklenir. Buna göre eğer kanunlar tarafından mümkünse, taraflar olağan kanun yollarına başvurabilir ve karara itiraz edebilir ya da kararı kabul eder.
Karara Çıkmış Dosyanın Kesinleşme Süresi Nedir?
Dosya durumunun karara çıkması, taraflara mahkeme ilamının tebliğ edilmesinden sonra itiraz süresi boyunca karara itiraz edilmezse ya da bu süre içinde karar kabul edilirse kesinleşir. Buna göre itiraz süresi boyunca karar kesinleşmez. Taraflardan biri karara olağan kanun yolları ile itiraz ederse, karara çıkmış dosya bir üst mahkemenin karar vermesine kadar kesinlik kazanmaz. Sonuç itibari ile karara çıkmış dosya ancak itiraz edilemeyecek hale geldiğinde kesinleşir. İtiraz süresi değişiklik gösterse de genellikle bu süre 2 haftadır.
E-Devlet Üzerinden Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Anlama Gelir?
E-Devlet üzerinden dosya durumu karara çıkması, tarafı olunan dava dosyasına ilişkin mahkemece verilen kararın kesinleştiğini gösterir. Bu sonuca göre; davaya konu talep kabul, ret ya da kısmen kabul ve reddedilmiş olabilir. E-Devletten sorgu yapıldığı zaman yalnız davanın durumu görülebilir. Mahkeme kararının nasıl olduğu yönünde tespit yapmak için ilgili mahkeme kalemine gidilmesi gerekir. Uyap Vatandaş Portal sisteminden de karara çıkmış dosyanın içeriğine erişiebilir.
Karara Çıkmış Dosya Hakkında Bilgi Nasıl Alınır?
Dosya durumunun karara çıkması ile ilgili bilgi almak için şu adımlar izlenmelidir.
- Adım: E-Devlet kimlik doğrulama işlemi yapmalısınız. E-Devlet sisteminize girmelisiniz. Sadece kendi dosyalarınızın sorgulamasını yapabilirsiniz.
- Adım: Arama çubuğuna dava dosyası sorgulama yazdıktan sonra çıkan sekmeye tıklamanız gerekir.
- Adım: Bu menüde tarafı olduğunuz dosyaların güncel durumu bir tablo içinde yazar. Satır üzerinde yer alan sekmeye basarak, dosya ile ilgili temel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Karara çıkmış dosyanın detaylarına ulaşmak için ise şu adımlar izlenmelidir.
- Adım: Vatandaş Uyap Portal sisteminin ana sayfasını internet üzerinden açmalısınız.
- Adım: Sisteme giriş seçenekleri arasından E-Şifre ile giriş yapabilir ve gelen sekmede TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapmalısınız. Giriş yaptığınız modülde sol tarafta menüler yer alır. Bu menüler içinde dosya işlemleri sekmesi bulunur. Bu sekmeyi tıklandığınızda, menü içinde dosya sorgulama sekmesini göreceksiniz. Bu sekmeye giriş yapmalısınız.
- Adım: Dosya sorgulama sekmesini seçtiğinizde yeni bir sayfaya yönlendirileceksiniz. İncelemek istediğiniz dosyanın bağlı olduğu hukuk çeşidini seçtikten sonra dosyanın bulunduğu mahkemeyi seçmelisiniz.
- Adım: Bu seçimleri yaptıktan sonra göster demelisiniz. İlgili dosya ekranınıza gelmiş olacak. İlgili dosyanın yer aldığı satırda dosya detayı sekmesine basıp karara çıkmış dosyanın içeriğine erişebilirsiniz.
- Adım: Diğer taraftan söz konusu modüllerin çalıştırılması için bilgisayarınızda özel programların yüklü olması gerekir. Bu programlar avukat ve resmi daireler aracılığı ile kullanılır. Bu sebeple bu süreçte bir genel hukuk avukatı yardımına başvurmalısınız.
Dosyada fiziki olarak bir incelenme yapmak istiyorsanız, İlgili mahkeme kalemine gidip görevli personelden yardım alabilirsiniz.
Karara Çıkmış Dosyanın Tebliği Ne Zaman Yapılır?
Dosya durumunun karar çıkmasından sonra gerekçeli kararının en geç 1 ay içinde yazılması gerekir. Bu işlemin tamamlanmasının ardından dosya taraflara tebliğ edilebilir.
Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kesinleşmiş Olur?
Dosya durumunun kararı çıkması için, tüm iç hukuk yollarının tamamlanması gerekir. Temyiz sürecinde dava dosyasının karara bağlanması, ilk derece mahkemeleri ya da Yargıtay tarafından yapılır. Bu sürecin sonunda karar kesinleşir.
Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kapanabilir?
Dosya durumunun karara çıkması ve dosyanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanmış olması gerekir. Bu durum ise ilk derece mahkemeleri, Yargıtay ya da hak ihlali halinde Anayasa Mahkemesi dosyayı inceledikten sonra olur. Temyiz yoluna gidilmediği zaman dosya karara çıktıktan sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanır.
Boşanma Davasının Karara Çıkmış Dosyası Ne Zaman Sonuçlanır?
Boşanma davasının karara çıkmış dosyası yaklaşık 3 ay içerisinde sonuçlanır. Buna göre boşanma davasında karar ardından kararın taraflara tebliğ edilmesi birkaç haftayı bulabilir. İş yoğunluğuna göre değişse de 3 ila 6 ay arasında dosya kesin karara bağlanır.
Boşanma Davası Dosya Kararının Çıkmasıyla Ne Olur?
Boşanma davasında kararın çıkmasının ardından karar taraflara tebliğ edilir. Tebliğ sonrası 2 hafta içinde karara karşı itiraz yolu açılır. Bu süre içinde itiraz yapılırsa, karar bir üst mahkemeye inceleme için gönderilir. Eğer karara itiraz olmazsa 2 haftalık sürenin sonunda karar kesinleşir. İtiraz edilen kararlar üst mahkemenin kararı sonucu kesinleşir.
Sıkça Sorulan Sorular
Bir davada karara çıkmış ne anlama gelir?
Dosya durumu karara çıkmışsa, hâkimin ilgili davaya konu olan olay ile ilgili kesin karar verdiği ve davayı bitirdiği ifade edilir.
Gerekçeli karar ne zaman tebliğ edilir?
Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliği yapılır. Mahkemelerde genellikle bu süre, kararın açıklanmasından itibaren 2 haftadır.
Dosya durumunun karara çıkması sürecinde avukat şart mı?
Dosya durumunun karar çıkması ve dosya hakkında detaylı bilgi almak için genel hukuk avukatı bilgisine başvurulabilir.