Param Yok Nasıl Boşanma Davası Açabilirim?

Boşanma davası açmadan önce davanın şekline karar verilmelidir. Dava çekişmeli mi yoksa anlaşmalı mı açılacağına göre değişir. Bir sonraki adımda ise boşanma davasının avukatla mı yoksa avukatsız mı açılacağı belirlenir. Avukatsız boşanma dosyası açmak istiyorsanız, maddi varlıkların yetersiz gelmesi halinde ilk olarak baroya giderek davayı açma talebinizi iletebilirsiniz.

Böylece avukatsız boşanma davası açabileceğiniz ile ilgili de bilgi alabilirsiniz. Tarafların anlaşmış olması halinde bir aile hukuku avukatı ile çalışmaya gerek kalmayabilir. Aynı zamanda avukat için ayıracak bütçesi olmayan taraflar da avukatsız boşanma davası açabilir. Boşanma davası açmak için ilk olarak aile mahkemesi ya da asliye mahkemesine bir boşanma davası dilekçesi vermeniz gerekir. Davada avukatın bulunması şartı değildir. Taraflar kendi boşanma davalarını yürütebilir.

Avukat Olmadan Boşanma Davası Açılabilir Mi?

Avukat olmadan da boşanma davası açılabilir. Türk hukuk sistemine göre boşanma davalarında çiftlerin avukatla temsil edilme zorunluluğu yoktur. Ancak, taraflar için sürecin karmaşık olabileceğini de unutmamak gerekir. Boşanma sürecinin doğru bir şekilde yürütüldüğünden emin olmak için bir aile hukuku avukatı ile çalışmakta yarar vardır.

Yargılama usullerine göre herkesin bir avukat ile savunulma hakkı vardır. Anca, bu durum bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla ile parası olmayan taraf avukatsız boşanma davası açabilir. Tarafların karşılıklı olarak anlaşmış olması halinde ise genellikle avukata ihtiyaç duyulmaz. Böyle durumlarda davacı ve davalı taraflar kendi beyanlarına göre boşanabilir.

Tarafların çekişmeli boşanması ya da tazminat, nafaka, velayet gibi boşanma konularında anlaşamaması durumunda avukat desteğine gerek duyulur. Bu gibi davalar avukatsız görülebilir.  Ancak, sürecin kolay hale gelmesi, yönetimi ve tarafların taleplerinin karşılanması için avukat tutmaları önerilir.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Avukat Olmadan Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Param yok nasıl boşanma davası açabilirim? Gibi bir sorunuz varsa, avukat olmadan da anlaşmalı boşanma davası açabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz bölgedeki baroya giderek dava açmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Maddi durumunuzun yeterli olmaması halinde de aynı yolu izlemeniz gerekir. Adli yardım olarak barodan dilekçe ile bir avukat talebinde bulunabilirsiniz. Baro avukatı, anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlamak gibi konularda size yardımcı olur. Anlaşmalı boşanma protokolü için aile hukuku avukatı size destek verir.

İlk başta anlaşmalı gibi görünen boşanma davalarının çoğu çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Taraflardan birinin istekleri değiştiğinde, diğer taraf avukatsız olmanın sıkıntısını yaşar. Paranızın kısıtlı olması ve avukat ile çalışamamanız halinde baro avukatlarının verdiği ücretsiz hizmetten yararlanabilirsiniz. Bu sizin için bir ölçüde destekleyici olabilir. Anca, dava zorlaşıyorsa yetersiz kalma durumu söz konusu da olabilir. Ayrıca bu hizmetten yararlanmanız için sizde belirli şartları karşılamanız da talep edilir.

Avukatsız Boşanma Davası Ne Kadar Tutar?

Türkiye’de avukatsız anlaşmalı boşanma davası açmanın tahmini maliyetleri vardır. 2023 yılında boşanma davası avukatı tutmanın asgari maliyeti 9.200 TL olarak belirlenmiştir. Mahkeme harçlarına ek olarak, dava dosyası avansı gibi başka masrafların da ödenmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma davası için avukat tutulması zorunlu olmasa da sürecin doğru bir şekilde yürütülmesi için aile hukuku avukatı ile irtibata geçilmesi tavsiye edilir.

Avukatsız Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Paranız yoksa ve boşanma davası açacaksanız, dava dilekçesi hazırlamanız gerekir. Dilekçenin hangi yer mahkemesinde yazıldığı de belirtilmelidir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme, davayı açan tarafın son 6 aydan beri ikamet ettiği yerde bulunan aile mahkemesidir. Davacının yerleşim yerinde olan aile mahkemesi ya da davalının yerleşim yerinde olan aile mahkemesine başvuru yapılması gerekir.

Avukatsız olarak boşanma davası açabilirsiniz. Davacı, yetkili aile mahkemesinde boşanma dilekçesini hazırlar. Sonrasında gerekli harç ve masraflarını öder ve tevzi bürosuna teslim ederek boşanma davası açar. Boşanma davası sürecine başlamadan önce başvuru harcı ile peşin harcın da yatırılması gerekir. Boşanma davası, uzlaşma ya da çekişmeli boşanma davalarından hangisinin tercih edildiğine göre farklılık gösterir. Ancak, her iki boşanma davası da Aile Mahkemesi’nde açılabilir.

Boşanma Davası İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Türkiye’de boşanma davası açmak için davacı tarafın bazı belgeleri hazırlaması gerekir. Bunlar;

Boşanma dilekçesi; boşanma davasının başlaması için mahkemeye yapılan yazılı taleptir.

Kimlik belgeleri; kimlik kartları ya da pasaport gibi her iki tarafa ait kimlik belgelerinin kopyaları eklenir.

Vekaletname; dava taraflarından biri avukat tarafından temsil ediliyorsa, vekaletnameye ihtiyaç duyulur.

Ödeme makbuzları; mahkeme harç ve giderlerinin ödendiğini gösteren belgelerdir.

Çocuk velayeti sözleşmesi; tarafların ortak çocuklar varsa, çocuk velayeti sözleşmesi sunulmalıdır.

Mülk uzlaştırma sözleşmesi; tarafların paylaşacağı bir olabilir. Bu durumda bir mal uzlaştırma sözleşmesi beyan edilmelidir.

Dava için gerekli belgelerin davanın özel koşullarına bağlı olarak değişebileceğinin da altını çizmekte yarar var. Mahkemece istenen tüm belgelerin doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. Bir avukat olmadan da belgeleri eksiksiz olarak tamamlayabilirsiniz, ancak yine de avukat görüşü almanızda yarar var.

Avukatsız Boşanma Dilekçesinde Neler Yazılır?

Mahkemeye başvuruyu gerçekleştirecek olan dilekçede boşanma gerekçeleri açıkça ve doğru bir şekilde belirtilmelidir. Bu gerekçelere ek olarak karşı tarafın ve mahkemenin de taleplerine yer verilmelidir. Dilekçeye boşanmak istediğiniz eşinizin kimlik bilgilerini de eklemelisiniz. Aynı zamanda ikamet ettiğiniz adres değiştiyse onu da eklemelisiniz. Dilekçe hazırlarken ilgili adliyenin veznesinden gerekli harç ve masrafa ilişkin ödemeleri de yapmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Param yok boşanma davası açabilir miyim?

Paranız yoksa da boşanma davası aşabilirsiniz. Bunun için gerekli şartları sağlayarak, barodan avukat atanmasını talep edebilirsiniz.

Anlaşmalı boşanma davalarında avukat şart mı?

Anlaşmalı boşanma davalarında avukat şart değildir. Ancak, özellikle çekişmeli boşanma davalarında aile hukuku avukatı ile çalışmakta yarar vardır.

Başa dön tuşu
İletişim